Minä ja suhteeni kuvaamataitoon

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Oppimispäiväkirja2

Sommittelukaavat
Tänään tein loppuun sommittelukaavatyön, jossa otettiin kuvia tai etsittiin kuvia, joissa esiintyy erilaisia sommittelukaavoja. 
Minun lempisommittelukaavakuva oli ehdottomasti kuva aallosta trooppisella rannalla (ellipsisommitelma). Tämä allaoleva kuva pisti silmääni sen mystisyyden vuoksi. Tumma tausta ja värikäs aalto saavat aistini hereille. Kuvaa katsoessa voisin kuvitella itseni Havajin rannalla katsomassa, kun hurjat surffaripojat ja -miehet ratsastavat suurilla aalloilla.
Tästä kuvasta huomasin myös heti ellipsinmuotoisen alan keskellä ja päätin valita sen yhdeksi sommittelukaavakuvistani.


Mielestäni teokseni onnistui hyvin ja sain siitä sellaisen kuin suunnittelinkin. Tahdoin, että siinä näkyy paljon lämpimiä maisemia ja asioita, jotka muistuttavat minua siitä, että kesä on tuloillaan. Pyrin myös työtä tehdessäni siihen, että saisin mahdollisimman erilaisia sommittelukaavoja työhöni ja tässäkin onnistuin mielestäni melko hyvin. Minun oli hyvin vaikea valita toteutustekniikkaa, sillä halusin työni olevan mahdollisimman selkeä ja helposti ymmärrettävissä ulkopuolisen silmin. Lopulta toteutustekniikaksi valikoitui blogityylinen ''kuvatperäkkäintyyli'', sillä totesin, että yhdessä kollaasissa kuvat olisivat menneet hyvin pieneksi ja huonolaatuisiksi. Laitoin muokkaamani kuvan perään aina alkuperäisen kuva, jotta katsoja huomaa itsekkin  sommittelukaavan, jonka minä olin siinä ensimmäiseksi havainnut. Loppuun kiusasin itseäni (inhoan kollaasien tekemistä, koska ne näyttävät aina silmääni epäsymmetrisille..) ja tein kollaasin alkuperäisistä kuvista.
Olen myös melko tyytyväinen työni sisällölliseen puoleen ja tunnen, että sain työni kaiken tarvittavan kuten mahdollisimman monta sommittelukaavaa, yhtenäisen kokonaisuuden ja erilaisia kuvia. Työssäni näkyy hyvin yksi rakkaimmistani harrastuksista eli matkustaminen. Jokainen kuvista oli ulkomailta luultavasti trooppisilta seuduilta otettuja tai kuvitettuja. Matkustamisen lisäksi kuvissa esiintyy rakkauteni kesään ja lämpöön kuvien kirkkauden avulla. Tämä tietynlainen kirkkaus viestii myös minun persoonallisuudesta ja luonteesta. Olen mielestäni hyvin pirteä, iloinen, avoin ja ystävällinen.
Numeroksi työstä antaisin itselleni 8 tai 9. En osaa päättää numeroiden välillä, sillä tein työtä hyvin pitkään (jopa 9h), koska opettelen vasta käyttämään tietokoneen muokkausohjelmia ja niiden kanssa tuli paljon vastoinkäymisiä. En antanut missään vaiheessa periksi ja löysin juuri sellaiset kuvat kuin mielessäni ajattelinkin. Lopputulos oli mielestäni parempi kuin uskalsin kuvitella. Työtä tehdessä huomasin, kuinka vaikeaa oli löytää erilaisia sommittelukaavoja jonkun toisen ottamista tai toteuttamista kuvista. Tässä työssä jouduin siis kaivamaan kiven alta kuvat, joissa sommittelukaavat näkyvät selvästi. Tämä kuitenkin aiheutti/sai aikaan sen, että ymmärsin sommittelukaavojen ideat ja osasin soveltaa niitä työssäni.

Sommittelukaavat

Kesäaiheiset sommittelukaavakuvat

Kaikki valitsemani kesäiset kuvat on otettu netistä. Olisin itse ottanut kuvat, jos olisi kesä, sillä mielestäni silloin kuvat ovat valoisempia, iloisempia ja kauniinpia. Sekä lisäksi en omista kameraa (muuta kuin puhelimen), jolla kuvat olisivat olleet tarpeeksi tarkkoja.

Vasemmassa kuvassa on sekä kaari- ja avoinsommitelma. Kaarisommitelma on merkitty kuvaan mustalla. Avoimensommitelman tavoin vesimelonista näkyy vain tietty osa ja katsoja tietää, että vesimeloni jatkuu kuvan ulkopuolelle saakka.
Alkuperäinen kuva oikealla.


Ympyräsommitelma sekä avoin sommitelma. Molemmat sommitelmat on piirretty kuvaan näkyviksi.
Alkuperäinen kuva oikealla

Puolikaarisommitelma



Horisontaalinen sommittelu





Ellipsisommitelma




Suljettu sommitelma (alkuperäinen kuva)


Symmetria


Diagonaalinen sommitelma




Rivisommittelu





Kolmiosommitelma




Jonosommittelu







Lopuksi kollaasi kuvista, joista etsin erilaisia sommittelukaavoja







Oppimispäiväkirja1

Taideteoksen analyysi
Aloitin taideteoksen analyysin päättämällä ensimmäiseksi taideteoksen, mistä analyysin tekisin. Googletin ''tunnetuimmat suomalaiset taideteokset'' ja silmääni pisti ensin jo tutuksi tullut maalaus Taistelevat metsot. Olin nähnyt maalauksen netissä, oppikirjoissa, mainoksissa ja myös mm. tv-ohjelmissa. Se ei koskaan ole herättänyt minussa suurempia tunteita, mutta pidän taiteilijan tarkasta kuvauksesta.
Kun olin päättänyt taideteoksen, josta teen analyysin aloitin silmäilemään tehtävämonistetta, missä oli apukysymyksiä työtä varten. Siihen tutustuttuani lähdin etenemään kohdasta 1. kronologisesti eteenpäin. Taistelevista metsoista löytyi yllättävän paljon tietoa netistä, joten käytin erilaisia lähteitä kopioimatta niitä suoraan. Löysin maalauksen tietojen lisäksi taiteilijan tarinan koskien maalausta, joka minusta oli erittäin hienoa.
Minun mielestäni analyysin tekeminen on tarpeeksi helppoa ja mukavaa, koska siinä sai tutustua syvemmin tuttuun taideteokseen (tietenkin jotkut valitsevat tuntemattoman teoksen). Apukysymykset olivat nimensä mukaisesti auttavia ja hyvinkin hyödyllisiä, sillä ilman niitä tietoa taideteoksesta olisi saattanut etsiä vain ns. pinnallisesti. Sain analyysin valmiiksi noin 3-4 tunnissa. Jokaisella työkerralla tein yhden tai kaksi tehtävämonisteen kirjaimista/numeroista (1.A ja B, C ja D, 2, 3 ).
Työn lopputulokseen olen tyytyväinen, koska sain monipuolista tietoa maalauksesta ja sen maalaajasta sekä tekovaiheen tarinasta. En kuitenkaan pitäisi työtäni kympin arvoisena, sillä ei se mielestäni täydellinen analyysi ollut.
Numeroksi työlleni antaisin 8, koska analyysistä löytyi kaikki tarvittava tieto ja noudatin ohjeita alusta loppuun saakka. Lisäksi tein työn huolella ja käytin siihen reilusti aikaa, jotta tutustuisin syvällisesti maalaukseen, josta analyysin tein.

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Taideteoksen analyysi

Taistelevat metsot



1. Teoksen erittely, kuvailu deskriptio

Kyseinen teos on taidemaalari Ferdinand von Wrightin öljyvärimaalaus (124 × 188,5 cm) vuodelta 1886.Teosta maalatessaan hän oli jo iäkäs ja kärsi erilaisista halvauksista.  Se on maalattu osittain vuoteessa taiteilijan kotiseudulla Kuopion Haminalahdella. Tänne hän oli rakentanut oman piilopirttinsä, Lugnet-talon. Wright rakasti rauhaa ja yksinäisyyttä, mutta eläinaiheisissaan töissään ilmeni usein toimintaa ja jännitystä.  Suomen Taideyhdistys osti teoksen pian sen valmistuttua, ja se kuuluu nykyisin Ateneumin kokoelmiin.
Teoksessa on selkeästi kaksi metsoa soidinmenoillaan metsän reunamilla ja koppelo (naarasmetso) katsoo taustalla. Metsot ovat maalauksessa aktiivisia ja koppelo on taustalla melko passiivisena. Asennoiltaan ne (metsot) ovat hyvin hyökkäävän näköisiä ja ilmeiltään tuimia. Koppelo taustalla on kaulan muotonsa ansiosta hieman hämmentyneen oloinen. Kuvassa metsot ovat luultavimmin liikkeessä ja koppelo paikoillaan. Ennen kuin kuva on ns. pysäytetty metsot ovat tallustelleet toisiaan ympäri hyvin uhkaavina ja päästelleet soidinmenolle olennaisia ääniä. Tilanteen jälkeen sama jatkuu, kunnes toinen metsoista ''voittaa'' koppelon itselleen ja parittelee sen kanssa. Mitään erikoista tarinaa kuva ei minussa herätä, sillä eläinaiheisiin töihin sellaista on vaikea liittää.
Kuva muistuttaa eniten yleiskuvaa, koska tärkein tapahtuma on kuvan keskiössä ja kuvasuhteet ovat normaalit. Teoksessa toinen metsoista on sivuttain niin, että takapuolta näkyy enemmän ja toinen metsoista sivuttain niin, että päätä näkyy enemmän. Kuvaa katsovan katsojan katse kiinnittyy ensimmäiseksi metsoihin ja sen jälkeen niiden vieressä olevaan koivuun, koska ne on kuvattu tarkemmin kuin ympäristö. Tila teoksessa vaikuttaa suurelta (jatkuvalta), sillä siinä on juuri oikeanlainen syvyysvaikutelma (keskiperspektiivi). Kuvassa on syksyisiä metsän värejä eli ruskean eri sävyjä, harmaata, mustaa ja vaaleaa. Näkyviä varjoja kuvassa ei ole, mutta syvyyttä on lisätty valon vaihtelulla. Esimerkiksi metsän synkkyyttä on korostettu lisäämällä siihen tummia sävyjä. Teoksesta löytyy monenlaisia muotoja kuten pyöreitä-, kulmikkaita-, säännöllisiä- ja suoria muotoja. Maalauksen viivojen rytmi ja suunta kertovat, että teos on horisontaalinen eli vaakasuora. Tunnelma kuvassa on hieman jännittynyt, koska metsot ovat juuri ottamassa ''miehestä mittaa''. Tyylisuuntaus on joko romantiikka tai realismi, sillä teos on tehty juuri näiden suuntauksien vaihtumisaikaan.
Taistelevien metsojen sommittelun pohjana on kultainen leikkaus. Kultainen leikkaus on kuvataiteessa sommittelun perussääntöjä. Muodot, joissa esiintyy kultainen leikkaus, koetaan yleisesti esteettisesti miellyttäväksi. Kuvan kaksi metsoa ovat väreiltään tummat, joten ne ohjaavat katsojan katseen ensimmäiseksi niihin. Taiteilija on myös asettanut metsot nokikkain, joka lisää kuvan viestimää jännittenyisyyttä.

2. Teoksen interpretaatio, tulkinta

Ferdinand oli ollut jo lapsuudesta saakka kiinnostunut linnuista ja hänen perheessäkin oltiin kiinnostuneita luonnosta. Ferdinand von Wrightin taide perustuikin luonnontieteelliseen havainnointiin ja pikkutarkkaan esitystapaan. 
 Aihe on otettu luonnosta ja luonnon eläimistä sekä niiden elämästä.Taistelevat metsot työssä metsot ovat soidinmenoillaan, se siis sisältää dramatiikkaa ja kerronnallisuutta.Taistelevat metsot muodostui Ferdinand von Wright uran kannalta tärkeäksi teokseksi. Hän oli Savonmaille eristäytyneenä maalannut jo vuosikymmeniä samoja lintu- ja lähiympäristönsä maisema-aiheita, jotka poikkesivat taiteen uusista valtavirtauksista. Hänestä oli tullut epämuodikas taiteilija, jota taidepiirit eivät enää ottaneet kovin vakavasti. Sairastelujensa ohessa Ferdinand von Wright alkoi maalata Taistelevia metsoja, jonka yhteydessä hän palasi aikaisempiin luonnondramatiikka käsitteleviin aiheisiinsa. Teoksesta ilmenevä luonnontaistelun kuvaus yhdistettiin Suomen kansan kohtaloon (Suomen ja Venäjän sota), jota vaivasi epävarmuus vuosisadan vaihteen poliittisten myllerrysten johdosta. Teos osoittautui aiheeltaan ajankohtaiseksi ja liitti Ferdinand von Wrightin takaisin taiteen kokonaiskuvaan.
Eläinaiheisissa maalauksissa on oltava mielenkiintoinen aihe ja se on oltu toteutettu hyvin, jotta se herättää katsojassa tunteita ja kiinnostusta. Tämä johtuu luultavimmin siitä, että eläinaiheisia maalauksia ja teoksia on tehty useita, joten kilpailu menestyksestä on kovaa.
Aihe on sekä todellinen että fiktiivinen. Todellinen se on siksi, että soidinmenoja tapahtuu todellisessakin luonnossa ja fiktiivinen, sillä maalaaja on tuskin nähnyt tätä tilannetta ''livenä''. Teoksen metsot on kuvattu luonteeltaan lähes samankaltaisiksi. Ne kilpailevat koppelon suosiosta ja koppelo seuraa taka-alalta soidinmenoa. Kuvan tarina on luultavimmin se, että hyvästä on taisteltava. Tämä hyvä tarkoittaa kuvassa parittelukumppania, mutta tämä viesti voitaisiin soveltaa ihmistenkin elämään (hyvästä työstä on taisteltava). Minkäänlaisia mullistavia tunteita maalaus ei minussa herätä, sillä en ole luonnosta kovinkaan kiinnostunut, saatikka sen eläimistöstä. Ulkoiselta olemukseltaan teos minun silmiini näyttää todella hienolle sen tarkan kuvauksen ja tilanteen kuvauksen ansiosta. En myöskään tunne tauluun liittyviä tarinoita tai myyttejä eikä se muistuta minua mistään sellaisesta.
Wrightille maalauksessa on voinut olla jotain henkilökohtaistakin, koska hän rakasti luontoa ja erakkona elämistä. Maalaukseen ei löytynyt kuvatekstiä.

3.Teoksen arvottaminen

Taiteilijan luonnonläheisyys heijastuu selvästi teokseen(aihe luonnosta). Minun mielestäni teos vastaa aikakauttaan, sillä romantiikalle ilmeistä on, että siinä käytetään hempeitä pastellisävyjä ja siinäkin aihe tuli usein luonnosta. Teoksessa on myös realismin tyylipiirteitä, koska siinä on näytetty soidinmeno pelkistämättä mitään (niin raakana kuin se on) ja päätapahtuma on kuvan etuosassa.
Taiteilija on kuvannut eläinten maailmaa luonnossa. Teos ei ole osa suurempaa kokonaisuutta eikä se tuo minulla mieleen mitään muuta teosta. En löytänyt mitään palautetta tai kritiikkiä kuvan ilmestymisvuosilta, mutta voisin nykyisestä suosiosta päätellä, että teos oli siihenkin aikaan suosittu ja arvostettu. Teoksessa ei ole mitään mitä joku voisi syvästi vastustaa, mutta ei myöskään sellaista jota joku voisi ylikaiken rakastaa. Se on siis hyvin neutraali.
Taistelevat metsot työ on Wrightin tunnetuin maalaus. Muita suosittuja maalauksia ovat mm. Ensi yllätys ja Näköala Haminalahdesta.
Taistelevia metsoja voidaan pitää avainteoksena suomalaisen luonnonkuvaamisen traditiossa, joka on säilyttänyt arvostuksensa läpi vuosikymmenten. Yhä näinäkin päivinä suomalaista identiteettiä rakennetaan ja ylläpidetään osittain luonnonkuvaamisen kautta, jonka näkyvimmäksi tekijäksi voidaan nimetä nykyään luontovalokuvaus.Teoksesta on aikojen saatossa rakentunut todellinen kotimaisen taiteen ikoni, joka on tuttu kaikille suomalaisille. Teos on eniten kopioitu suomalainen maalaus, josta löytyy lukemattomia toisintoja. Sitä löytyy niin harrastajien näyttelyistä käsintehtyinä kopioina, painokuvajäljennöksinä kuin kanava-töinä ja kuvakudoksina useiden suomalaisten kotien seiniltäkin.



Minä ja suhteeni kuvaamataitoon

Minä
Minun nimeni on Ella Partanen ja olen 17-vuotias kiuruvetinen lukiolaistyttö. Olen asunut syntymästäni saakka Kiuruvedellä.
 Olen luonteeltani ahkera, ystävällinen, luotettava ja aikataulufriikki. Ahkeruus näkyy minussa esimerkiksi koulun suorituksissa, joihin panostan aina 100%. ja sen myötä joudun aikatauluttamaan elämääni hyvin paljon. Käyn siis lukion normaalia lyhyemmässä ajassa (2.5v), sillä olen muita ykkösluokkalaisia edellä ja viimeiselle vuodelle minulle ei jäisi yhtäkään kurssia jäljelle.
Koulun lisäksi olen ''vakituisesti'' töissä ABC-asemalla, joten vapaa-aikaa jää melko vähän käytettäväksi. Mutta kun vapaata-aikaa löytyy, harrastan laulamista Kiuruveden nuorisokuorossa Cantus Firmuksessa, ratsastamista tavoitteellisesti (valmennaudun ja kilpailen), käyn kuntosalilla riehumassa ja käytän koiraani erilaisilla kursseilla ja kansainvälisissä näyttelyissä.
Rakastan ylikaiken kesää ja matkailua. Olen matkustanut Sveitsiin (Zurich), Saksaan (joku pieni kylä Sveitsin ja Saksan rajalla), Ruotsiin (Tukholma ja Piteå), Espanjaan (Barcelona), Norjaan (vaellusreitti ylitti rajan) ja viimeisin matkani oli 18.12.2014-2.1.2015 Kanarian saarille. Kesässä ja lämpimissä matkakohteissa on tietysti aurinko, ruskettuminen, uiminen ja rantakaduilla käveleminen. Suomen kesässä parasta on kotimaiset mansikat ja mökkeily yhdessä perheen ja ystävien kanssa!


Kävin rippikoulun vaellusrippikouluna


rippijuhlista


uudempaa kuvaa :)

Suhteeni kuvaamataitoon
En ole koskaan ollut mikään kuvaamataidon suurin fani eikä se myöskään ole ollut lempiaineitani yläkouluaikoinani. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi minulle pakkopullaa! Tykkään joskus kotonakin piirrellä joitakin yksinkertaisia lyijykynä piirroksia, kun tylsyys iskee. Voisin siis kuvailla suhteeni kuvaamataitoon olevan perushyvä. Minulla ei ole negatiivisia ennakkoluuloja kurssin tehtäviä kohtaan lähellekkään niin paljoa kuin positiivisia. :)
Kuvallisista tekemistä arkipäivisin harrastan joka päivä jollain tapaa kuten esimerkiksi ottamalla kuvia muista ihmisistä, maisemista, itsestäni ja joistain yksityiskohdista (tekstit yms.). Kuvaamiani kuvia en käsittele yleensä paljoa, jos siinä on jotain käsiteltävää niin käytän muokkaukseen ''perusasetuksia'' esim. lisään kirkautta ja korostan vaaleitä värejä.
Minun mielestä myös meikkaus on kuvallista tekemistä, sillä siinähän ihminen tavallaan maalaa kasvojaan; piilottaa epäkohtia ja korostaa hyviä piirteitään. Jos oikein pitkälle mennään niin onhan sitten itsensä vaatettaminenkin kuvallista puuhaa ja sitähän me jokainen teemme päivittäin.



Tavoitteeni kurssilla

Numeron suhteen tavoittelisin ja toivoisin todistukseen 7-8. En ole taiteellisesti kovin taitava, joten mielestäni tämä olisi realistinen tavoite tasooni nähden.
Muina tavoitteina olisi se, että kokeilisin uutta ja rohkeaa, yrittäisin parhaani sekä tietysti oppisin jotain uutta kuvaamataidosta.